E mafai ona fesoasoani le Melatonin i le moe?

I lenei maualuga o le mamafa, maualuga le pao ma le televave o le tafe o le siosiomaga ola, o nisi tagata e masani ona tolopo le taimi o le moe i le po, lea e faigata ai ona momoe, e mafua ai ni faaletonu o le moe. O le a le mea e tatau ona tatou faia? Afai ei ai se faafitauli, o le a avea ma auala e foia ai le faafitauli.

Melatonin
I le taimi e faalogo ai le toatele o tagatamelatonin, latou te manatu o le melatonin o se mea matagofie. O le mea moni, o le melatonin o se hormone i totonu e faʻaosofia ai le moe masani. E faʻatoʻilaloina faʻalavelave moe ma faʻaleleia le lelei o le moe e ala i le faʻatonutonuina o le moe masani o tagata. fesoasoani i le moe.
E tusa ai ma faʻamaumauga a le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina a le Lalolagi, o le aofaʻi o faʻafitauli o le moe i le lalolagi atoa e 27%, lea ua avea ma faʻafitauli lona lua o le mafaufau masani i le lalolagi. insomnia. O le lipoti na tuʻuina atu e le China Sleep Research Association o loʻo faʻaalia ai e sili atu i le 300 miliona tagata i Saina o loʻo i ai faʻalavelave moe, ae o le maualuga o le le mautonu i tagata matutua e maualuga i le 38.2%.

Melatonin 02
E mafai la ona fesoasoani tele le Melatonin i le moe?O le a le aafiaga o iai?
###Se'i va'ai i le melatonin ma lona sao.
Melatonin (MT) o se tasi o hormones natia e le pineal gland. Melatonin o loʻo i indole heterocyclic compounds. O lona igoa vailaʻau o le N-acetyl-5 methoxytryptamine, lea e lauiloa foi o le pinealoxin.After melatonin synthesis, e teuina i le pineal gland. O le fa'aoso fa'aalofa fa'alototeleina sela pineal gland e fa'asa'oloto ai le melatonin. O le fa'aliloina o le melatonin o lo'o i ai se fati manino circadian, lea e taofia i le ao ma galue i le po.
Melatonin e mafai ona taofia le hypothalamic pituitary gonadal axis, faʻaitiitia mea o loʻo i totonu o le gonadotropin e faʻamalolo ai le homone, gonadotropin, luteinizing hormone ma follicular estrogen, ma galue saʻo i luga o gonads e faʻaitiitia ai mea o loʻo i totonu o androgen, estrogen ma progesterone. O suʻesuʻega lata mai e faʻaalia ai o le melatonin o le ta'ita'i-autu o le endocrine.E pulea gaoioiga a le tele o glands endocrine i totonu o le tino, o lea e pulea ai le galuega a lo tatou tino atoa.
Galuega ma Fa'atonuga ole Melatonin
1) Fetuuna'i le pao o le circadian
Melatonin secretion o loʻo i ai se circadian rhythm. Supplementing melatonin mai fafo o le tino e mafai ona faatumauina le maualuga o le melatonin i le tino i se tulaga talavou, fetuutuunai ma toe faʻafoʻisia le paʻu circadian, e le gata ina faʻalolotoina le moe ma faʻaleleia le lelei o le moe, ae faʻaleleia foi le tulaga galue o le tino atoa, faʻaleleia le lelei o le olaga ma faʻatuai le faagasologa o le matua. Ona o le tuputupu aʻe o le matua, o le pineal gland e faʻaitiitia seia oʻo i le faʻamaʻaina, e mafua ai le faʻavaivaia poʻo le mou atu o le pao o le uati ola. o le melatonin natia e le tino e faʻaitiitia tele, faʻatasi ai ma le faʻaitiitia o le 10 ~ 15% i le 10 tausaga uma, e mafua ai le faʻalavelave moe ma se faʻasologa o faʻafitauli faʻaletonu. matua.
2) tuai le matua
O le pineal gland o tagata matutua e faasolosolo malie ona faʻaitiitia, ma o le faʻaogaina o le MT e faʻaitiitia e tusa ai. O le aofaʻi o Mel e manaʻomia e totoga eseese i le tino e le lava, e mafua ai le matua ma faʻamaʻi. Ua taʻua e saienitisi le pineal gland o le uati matua o le tino. MT mai fafo, e mafai ona tatou toe liliu le uati matua.
3) Puipuia manu'a
Talu ai e faigofie ona ulufale le MT i sela, e mafai ona faʻaaogaina e puipuia ai le DNA faaniukilia. Afai e faʻaleagaina le DNA, e ono oʻo atu ai i le kanesa. Afai e lava Mel i le toto, e le faigofie ona maua i le kanesa.
4) Aafiaga faʻatulafonoina i luga o le fatugalemu o le tino
O se numera tele o suʻesuʻega faʻapitoa ma suʻesuʻega faʻataʻitaʻiga o loʻo faʻaalia ai o le melatonin, o se hormone neuroendocrine endogenous, o loʻo i ai tulafono faʻaletino tuusaʻo ma le tuusaʻo i luga o le fatugalemu o le tino, aʻafiaga faʻamaʻi i faʻafitauli o le moe, atuatuvalega ma faʻamaʻi mafaufau, ma aʻafiaga puipuia i sela neura. , o le melatonin o loʻo i ai se aʻafiaga faʻafefe, e mafai foi ona togafitia le atuatuvale ma le mafaufau, e mafai ona puipuia neura, mafai ona faʻamalolo le tiga, faʻatonutonu hormones faʻamalolo e le hypothalamus ma isi.
5) Faʻatonuina o le puipuiga o le tino
I le sefulu tausaga talu ai, o le faʻatonuga o le melatonin i luga o le puipuiga o le tino ua tosina mai ai le faʻasalalauga lautele. O suʻesuʻega i le fale ma fafo ua faʻaalia ai o le melatonin e le gata ina aʻafia ai le tuputupu aʻe ma le atinaʻeina o totoga puipuia, ae faʻatulafonoina foi le puipuia o le humoral, le puipuiga o le tino ma cytokines. Mo se faʻataʻitaʻiga, e mafai e le melatonin ona faʻatonutonu le faʻaogaina o le telefoni feaveaʻi ma le malie, faʻapea foʻi ma le gaioiga o ituaiga cytokines.
6) Aafiaga faʻatulafonoina i le cardiovascular system
O le galuega a le vascular system o loʻo i ai le paʻu o le circadian ma le vaitau vaitau, e aofia ai le toto maualuga, fatu fatu, fatu fatu, renin angiotensin aldosterone, etc. O le serum melatonin secretion level e mafai ona atagia ai le taimi tutusa o le aso ma le vaitau tutusa o le tausaga. E le gata i lea, o faʻataʻitaʻiga faʻataʻitaʻiga talafeagai na faʻamaonia ai o le faʻateleina o le faʻaogaina o le MT i le po na faʻamaonia lelei ma le faʻaitiitia o le gaioiga o le cardiovascular; Pineal melatonin e mafai ona puipuia le arrhythmia e mafua mai i le ischemia-reperfusion manua, aafia ai le puleaina o le toto, faʻatonutonu le tafe toto, ma fa'atonutonu le fa'agaoioiga o alatoto lautele i le norepinephrine.
7) E le gata i lea, o le melatonin foi e faʻatonutonu ai le manava o le tagata, faʻaogaina o le manava ma le urinary system.
Fautuaga mo Melatonin
melatonine le o se vailaʻau. E mafai ona naʻo se vaega fesoasoani i le le mautonu ma e leai se togafitiga faʻapitoa. Mo faʻafitauli e pei o le le lelei o le moe ma le ala i luga o le afa, o le a le i ai se aafiaga faʻaleleia atili. I nei tulaga, e tatau ona e sailia togafitiga faafomaʻi. i le taimi ma maua togafitiga sa'o fualaau.
E te fia iloa atili e uiga i le melatonin? Ua tuuto atu Hande i le tuʻuina atu o tagata faʻatau oloa faʻapipiʻi sili atu ma sili atu le soifua maloloina. Matou te tuʻuina atu oloa maualuga ma maualuga maualuga o le melatonin e fesoasoani lelei ia te oe e faʻaleleia lau moe ma ola lelei i aso uma!


Taimi meli: Me-11-2022